Juice av ½ apelsin
1½ dl färsk citronjuice
3 dl sockerlag (se nedan)
1 äggvita
Rör ihop apelsin - och citronjuice med sockerlagen. Vispa äggvitan nästan hård och rör ner den i balndningen. Se till att allt är väl blandat. Beredningstid 25-35 minuter.
Sockerlag
Om du ofta gör sorbet kan du göra en sockerlag i förväg och förvara den i en väl tillsluten burk eller flaska i kylskåpet. För att göra en sockerlag behöver du: en rostfri kastrull, en träslev.
Till ca 3 dl sockerlag: 2 dl vatten och 200 g (2 1/3 dl ) socker.
Till ca 4½ dl sockerlag: 2 3/4 dl vatten och 275 g (3 1/4 dl) socker.
Blanda vatte och socker i kastrullen. Rör med träskeden på svag värme tills sockret löst sig. Tag bort av skum som bildas på ytan. Koka upp och låt sedan sjuda i ca 3 minuter. Det är viktigt att sockerlagen inte kokar för häftigt. Bubblorna som bildas skall bara nätt och jämt tränga igenom ytan. Låt sockerlagen svalna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar