Deg
2 dl vatten
1 1/2 tsk salt
3 dl fint rågmjöl
2 dl vetemjöl
Fyllning
risgrynsgröt, ca 2 portioner:
1/2 msk socker
1/2 msk socker
1 ägg
Pensling
2 dl kokande mjölk
3 msk smör
Tillbehör:
Smält smör
hackat ägg
1,5 dl vatten
0,75 dl grötris
2,5 dl mjölk
1 dl grädde
1/2 tsk salt
Börja med fyllningen. Koka upp vattnet. Lägg i det sköljda grötriset
och dem låt sakta koka under lock 10 min. Späd med mjölk och grädde. Låt
gröten koka upp på nytt och svälla färdigt under lock i 30 min. ( Vill
du laga till bara risgrynsgröt så kan du till 4 portioner låta koka med
en kanelstång )
Blanda vatten, salt och de båda mjölsorterna.
Rulla ut degen och dela rullen i 20 jämnstora delar. Platta ut bitarna
till runda platta kakor. Kavla ut dem tunt.
Rör ihop
risgrynsgröten med ägget. Lägg en klick fyllning på varje kaka. Vik upp
kanterna och tryck till med en gaffel så att kanterna blir tandade. Det
blir alltså inget lock på pirogen. Grädda pirogerna i 275° C i 5-7 min.
Blanda mjölk och smör och pensla pirogerna när de är färdiga. Lägg dem i
en skål och täck över pirogerna så att de mjuknar. Strö ägghack samt
häll på smält smör på pirogen vid servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar