eg
150 g smör
3 dl mjölk
1 pkt jäst
1 tsk salt
2 ägg
4 dl grahamsmjöl
ca 7 dl vetemjöl
Till pensling
2 uppvispade ägg
Fyllning
2 msk smör
2 hackade gula lökar
1/2 dl råris
4 dl vatten
1 tsk salt
2 pkt (ca 200 g) djupfrysta/konserverade champinjoner
2 dl finklippt persilja
4 krm peppar
2 tsk örtsalt
Börja med pirogdegen. Smält smöret och häll i mjölken. Blandningen
skall vara fingervarm. Smula i jästen och tillsätt salt och ägg. Rör om
och arbeta i grahamsmjöl och drygt hälften av vetemjölet. degen ska
släppa bunken, men inte vara för hård. Använd så mycket av resterande
vetemjöl som behövs för rätt konsistens. Låt degen jäsa övertäckt så
länge som det tar att göra fyllningen. Börja med att fräsa den
finhackade löken i smöret. Häll i riset, därefter vatten och salt. Låt
koka så många min. som rispaketet föreskriver. Fräs svampen i lite smör.
Finhacka persiljan. Blanda riset med svamp och persilja. Smaksätt med
peppar och örtsalt. Fyllningen ska ha en ordentlig kryddsmak. Arbeta nu
ihop degen på bakbordet. Dela degen i två delar och kavla ut en del i
taget till en stor, knappt centimetertjock platta. Använd kaffefat till
att skära rundlar. Lägg på ett par matskedar av fyllningen och vik degen
på mitten. Kläm till kanterna med en gaffel. Jäs pirogerna på plåt
ungefär en kvart, pensla därefter med uppvispat ägg. Grädda i 10-15 min i
225° C.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar