söndag 22 september 2013

Lök-, svamp- och risfyllda piroger

eg

150 g smör

3 dl mjölk

1 pkt jäst

1 tsk salt

2 ägg

4 dl grahamsmjöl

ca 7 dl vetemjöl

Till pensling

2 uppvispade ägg

Fyllning

2 msk smör

2 hackade gula lökar

1/2 dl råris

4 dl vatten

1 tsk salt

2 pkt (ca 200 g) djupfrysta/konserverade champinjoner

2 dl finklippt persilja

4 krm peppar

2 tsk örtsalt

Börja med pirogdegen. Smält smöret och häll i mjölken. Blandningen skall vara fingervarm. Smula i jästen och tillsätt salt och ägg. Rör om och arbeta i grahamsmjöl och drygt hälften av vetemjölet. degen ska släppa bunken, men inte vara för hård. Använd så mycket av resterande vetemjöl som behövs för rätt konsistens. Låt degen jäsa övertäckt så länge som det tar att göra fyllningen. Börja med att fräsa den finhackade löken i smöret. Häll i riset, därefter vatten och salt. Låt koka så många min. som rispaketet föreskriver. Fräs svampen i lite smör. Finhacka persiljan. Blanda riset med svamp och persilja. Smaksätt med peppar och örtsalt. Fyllningen ska ha en ordentlig kryddsmak. Arbeta nu ihop degen på bakbordet. Dela degen i två delar och kavla ut en del i taget till en stor, knappt centimetertjock platta. Använd kaffefat till att skära rundlar. Lägg på ett par matskedar av fyllningen och vik degen på mitten. Kläm till kanterna med en gaffel. Jäs pirogerna på plåt ungefär en kvart, pensla därefter med uppvispat ägg. Grädda i 10-15 min i 225° C.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar