torsdag 13 juni 2013

Toris födelsedags smörgåstårta

2 landgångsbröd

Fyllning 1 (källa: Toris recept)

2 burkar tonfisk i vatten
2 burkar creme fraiche
1 tub lättmajonäs
1 gräddfil
5 hårdkokta ägg
1 dl finhackad gräslök
1 dl finhackad dill
1 purjolök
1 tsk green curry paste
2 tsk herbamare örtsalt
2 krm vitpeppar
1 krm cayennepeppar

OBS! ½ sats av fyllning 1 räcker till 5 lager per landgångsbröd.

Fyllning 2 (källa: receptfavoriter.se)

3 hårdkokta ägg
360 g skalade räkor
1 burk kräftstjärtar i lake (360 g)
2 dl majonäs
2 dl matyoughurt
4 msk naturell färskost
½ dl hackad dill
1 msk saft av pressad citron
1 tsk vitpeppar
1 tsk herbamare örtsalt

OBS! ½ sats av fyllning 2 räcker till 3 lager per landgångsbröd.

Garneringssmet (källa: ica.se)

3 dl creme fraiche
2 dl färskost
3/4 dl riven pepparrot på burk, gärna stark cayenne. OBS! Det gäller att smaka sig fram. Vi tyckte att 3/4 dl  var för svagt.
1 citron
örtsalt och vitpeppar efter smak

Vispa creme fraiche,pepparrot, finrivet citronskal, 2 krm salt och 1 krm peppar med elvisp några minuter. Vispa tills pepperotskrämen tjocknat. Blanda i 2 dl färskost för att få smeten tjockare.

Denna smet räcker till 1 landgångsbröd med 4 lager smet och 5 lager bröd.

Garnering

citronskivor, 5 st
finklippt dill
cocktailtomater, 5 st
rädisa, 3 st
räkor, 100 g skalade
lax, 5 skivor
ca 1/4 gurka i tunna skivor

Denna garnering räcket till en enkel smörgåstårta, 1 landgång,  med 4 lager.
Längst ner på sidorna, dekorera med gurkskivor i tunna skivor. Mellan på sidorna, dekorera med rädisor i tunna skivor. Högst upp på sidorna, dekorera med cocktailtomater, halverade om de är små och runda, annars i tunna skivor. Ett par tomater kan delas och pluttas ut ovanpå själva tårtan. Ovanpå tårtan dekorera med räkor samt 5 citronskivor som snurras. gör "rosor" av varje laxskiva och lägg ovanpå varje snurrad citronskiva så det ser ut som en rosa ros med gula citronblad. Finklipp en hel knippe dill och ha över hela tårtan, men ej ovanpå rosorna.

Denna garnering räcker till 1 landgångsbröd med 4 lager smet och 5 lager bröd.

Ihopsättning

Fyllning nr 1 är mycket lösare i konsistensen än fyllning nr 2 varför de två understa lagren på smörgåstårtan ska bestå av fyllning nr 1 och de två översta lagren på smörgåstårtan ska bestå av den fastare fyllning nr 2.
För att inte smörgåstårtan ska kapsejsa så lägger jag två landgångsbröd bredvid varandra när jag bygger tårtan och lägger garneringssmet och garnering så att det ser ut som en bredare jättetårta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar