8 port.
2½ dl vetemjöl
100 g smör
1 äggula
1 msk vatten
Fyllning:
3 ägg
2½ dl socker
125 g smör eller margarin
4 dl cocosflingor
1 tsk vaniljsocker
1 1/4 dl vetemjöl
Lägg mjöl och matfett i en matberedare, tillsätt äggula och vaten och kör allt till en smidig smet. Kör dock inte längre än nödvändigt. (Detta går naturligtvis lika bra att göra för hand.) Tag upp pajdegen och lägg den i en pajform ca 23 cm i diameter. Tryck ut degen med mjölade fingertoppper. Forma kanten till en vacker vågorm med hjäp av tumme och pekfinger. Vispa ägg och socker pösigt till fyllningen. Smält matfetet och låt det svalna. Blanda ner kokosflingor och vaniljsocker i äggblandningen. Rör om väl och tillsätt vetemjöl. Rör till sist ner matfettet. Häll kokossmeten i pajskalet och grädda i 175 grader ca 45 minuter eller tills pajen fått fin färg. Låt pajen svalna men inte bli helt kall. Servera pajen med lite lättvispad grädde och färska bär t ex jordgubbar. Pajen blir ett jättebra alternativ till midsommar tårtan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar