fredag 16 december 2011

Falafel

Öppna ett arabiskt bröd/falafelbröd. Smörj brödet på insidan med slotts delikatesskryddad tomatpuré. Lägg i en till två falafel, salladsblad, gurka, ett par ringlor rålök samt tomatskivor. Häll till sist på sås.
1/2 kg kikärtor

1 gul lök

5 knippen persilja

3 vitlöksklyftor

1 tsk salt

1 krm koriander

1 krm kummin

1 krm svartpeppar

1 krm vitpeppar

1/2 tsk bakpulver

Lägg kikärtorna i blöt över natten.

Blanda alla ingredienserna och mal i en matberedare till en riktigt mjuk smet.

Tillsätt bakpulvret och låt stå i 30 min.

Fyll en stekpanna nästan helt med olja och vänta tills oljan blir riktigt varm. Forma smeten till små bullar och stek dem tills de blir rödbruna.

Falafelsås:

1/2 liter yoghurt

3 msk tahina

1 tsk salt

1 knippe klippt persilja

Rödpeppar efter smak.

Blanda alla ingredienserna.

Arabiskt bröd:

1 kg vetemjöl

7 dl vatten

25 g jäst

1/2 tsk salt

Blanda alla ingredienserna och knåda tills det blir en deg som inte fastnar.

Dela degen i små bullar och låt dem jäsa i 10 min. Mjöla bakbordet och kavla ut varje bulle tills den är ca 1 cm tjock. Lägg över en bakduk och låt jäsa ytterligare 1 timme. Grädda kakorna tills de fått lite färg i 275° C. Låt svalna under bakduk.

Är man lat som jag finns färdiga kebabbröd att köpa.

Sallad:

salladsblad, gurka, rålök, tomatskivor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar