Morotslåda. En standard på det finska julbordet tillsammans med Finsk kålrotslåda.
■ 1 kg skalade morötter
■ 5 dl vatten
■ 1 tsk salt
■ 1 1/2 dl risgrynsgröt
■ 2 dl vispgrädde
■ 1 dl helmjölk eller kokvatten från morötter
■ 1 till 2 ägg
■ 1/2 tsk salt
■ 1/4-1/2 dl mörk eller lönnsirap eller farinsocker (beroende på behov) Vissa morötter är sötare än andra
■ 1/4 tsk vitpeppar
■ 1/4 tsk muskot
Tillverkning
1. Koka skivade morötter tills de är nästan genom kokta
med salt så att vattnet täcker precis morötterna.
2. Behåll kokvattnet och koka ris i det.
3. Mosa morötterna. Tillsätt puré mjölk, grädde, ägg och kryddor.
4. När morötternas kokt vatten absorberas i ris, kombinera riset med övriga ingredienser.
5. Kontrollera hur mycket salt. Häll blandningen i en smord 2 liters ungssäkerfat.
6. Strö över ströbröd. Grädda i 200 grader i 45 minuter
■ 1 kg skalade morötter
■ 5 dl vatten
■ 1 tsk salt
■ 1 1/2 dl risgrynsgröt
■ 2 dl vispgrädde
■ 1 dl helmjölk eller kokvatten från morötter
■ 1 till 2 ägg
■ 1/2 tsk salt
■ 1/4-1/2 dl mörk eller lönnsirap eller farinsocker (beroende på behov) Vissa morötter är sötare än andra
■ 1/4 tsk vitpeppar
■ 1/4 tsk muskot
Tillverkning
1. Koka skivade morötter tills de är nästan genom kokta
med salt så att vattnet täcker precis morötterna.
2. Behåll kokvattnet och koka ris i det.
3. Mosa morötterna. Tillsätt puré mjölk, grädde, ägg och kryddor.
4. När morötternas kokt vatten absorberas i ris, kombinera riset med övriga ingredienser.
5. Kontrollera hur mycket salt. Häll blandningen i en smord 2 liters ungssäkerfat.
6. Strö över ströbröd. Grädda i 200 grader i 45 minuter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar