225 g smör
350 g mörk blockchoklad, hackad
1 dl varmt vatten
5 ägg, gulor och vitor var för sig
3 dl socker
3 3/4 dl mald mandel
1 3/4 dl vetemjöl
1 msk rom eller konjak
Chokladglasyr:
200 g mörk choklad, hackad
200 g smör
Sätt ugnen på 175 grader
Pensla en 20 cm rund kakform med smält smör eller matolja. Klä formens botten och kanter med bakplåtspapper. Smält smör och choklad i en kastrull på svag värme, tillsätt vattnet och rör till en slät smet. Ta kastrullen från värmen, låt svalna.
Vispa äggulor och socker vitt och påsigt i en stor skål. Vänd med en metallsked ner cholkldblandningen och därefter mandeln blandad med mjölet. Rör till en slät smet , tillsätt spriten. Vispa äggvitorna i en annan skål till hårt skum. Vänd ner äggviteskummet i smeten. Häll smeten i formen, jämna till ytan. Grädda ca 1 timme tills en provsticka som sticks ner mitt i kakan är torr när den dras upp igen. Låt kakan stå i formen ca 20 minuter innan den stjälps upp på galler för att svalna.
Glasyren:
Smält chokladen och smöret i en kastrull på svag värme, rör till en slät smet. Låt valna tills glasyren fått en bredbar konsistens, rör om då och då under tiden. Fördela en tredjedel av glasyern ovanpå kakan och ytterligare en tredjedel av glasyren ovanpå kakan. Spritsa slutligen små rosetter med resten av glasyren.
Källa: Klassiska bakverk av Anne Wilson
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar