tisdag 7 februari 2012

Vetebröd

40 små bullar eller 4 längder

150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst för söta degar
1 dl socker
0,5 tsk salt
ev 2 tsk stött kardemumma
850 g (ca 1,4 liter) Kungsörnens Kärnvetemjöl

Fyllning: 50 g smör, ½- 1 dl socker och 2 msk kanel

Till pensling: 1 ägg, hackad mandel eller pärlsocker

Smält matfettet i en kastrull. tillsätt mjölken och värm den till 37 grader fingervarmt.Smula ner jästen i en delskål på 3-4 liter. Häll över degvätskan och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt socker, salt och eventuellt kardemumma. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet, men spar ½ dl till utbakningen. Arbeta degen kfraftigt, ca 5 minuter med maskin eller ca 10 minuter för hand, tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter. Knåda degen smidigt på mjölat bakbord. Dela den i 4 delar. Kavla ut varje delt till en avlång kaka. Bred tungt med smör på kakan. strö över socker och kanel. Rulla ihop kakan till en rulle.

Bullar. Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan uppåt i pappersformar eller på bakplåtspapperklädd plåt. Låt jäsa ca 40 minuter.

Klippt längd: klipp jack i rullen och lägg en flik till vänster, nästa till höger osv. Låt jäsa ca 30 minuter. Pensla och grädda bullarna mitt i ugnen i 250 grader C. 5-8 minuter och längderna på nedersta falsen i 200 grader C, ca 20 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar